Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022
Vanaf 1 juli 2022 is het hebben van rookmelders verplicht. Deze verplichting komt voort uit een aanpassing van het bouwbesluit. Het bouwbesluit beschrijft voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu waaraan een woning of een gebouw moet voldoen. De plicht voor de aanwezigheid van een rookmelder bestaat sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen. Deze plicht wordt per 1 juli 2022 uitgebreid naar alle woningen in Nederland.
- Iedere verdieping moet voorzien zijn van een goedgekeurde rookmelder.
- Ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt moeten een rookmelder hebben.
- Als eigenaar van een woning ben jij zelf verantwoordelijk voor het aanschaffen en de plaatsing van rookmelders.
- Het is mogelijk dat huurders (deels) verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van de rookmelders. Wil je zeker weten of jij zelf de rookmelders dient aan te schaffen? Neem dan contact op met de verhuurder.
- Bij kamerbewoning is in iedere kamer de aanwezigheid van een rookmelder verplicht. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld studentenhuizen.
Rookmelders redden levens
In eerste instantie plaats je de rookmelders voor de veiligheid van jouw gezin en jezelf. Daarnaast kun je voorkomen dat je voor verassingen komt te staan bij bijvoorbeeld een controle. Aan de rookmelders zelf zijn geen opvallende eisen gesteld. Wel moeten de rookmelders een CE keurmerk hebben en voldoen aan de NEN-14604. Wanneer je rookmelders aanschaft heb je een aantal opties:
- Je kunt een simpele rookmelder aanschaffen alleen hebben deze rookmelders meestal een batterijduur van een jaar.
- Er zijn ook rookmelders die een batterijduur van ongeveer 10 jaar kennen. Zo hoef je niet ieder jaar de batterijen van alle melders te vervangen.
- Voor grotere woningen adviseert men een rookmelder met een koppelfunctie te installeren. Wanneer er brand ontstaat gaan alle rookmelders tegelijk af.
- Naast de melders met een koppelfunctie bestaat er ook een zogenaamde slimme melder. Deze rookmelders worden gekoppeld aan jouw mobiele telefoon. Je ontvangt een melding op jouw telefoon wanneer een rookmelder afgaat. Mocht je niet thuis zijn dan ben je er toch van bewust dat er mogelijk brand is ontstaan in jouw woning.
Dekking op jouw inboedelverzekering
Het ontbreken van de rookmelders kan vanaf 1 juli gezien worden als een gebrek. Gemeenten mogen vanaf die datum controleren of er rookmelders aanwezig zijn. Het is mogelijk dat er een boete wordt opgelegd, wanneer er niet voldaan is aan de verplichting. Op dit moment zijn er geen consequenties voor het niet plaatsen van rookmelders. Kies je er dus voor om geen rookmelders te plaatsen dan heeft dat geen invloed op de dekking van je inboedelverzekering.
Voor wat betreft de woonhuisverzekeringen die bij ons volmacht kantoor Raadhoven zijn ondergebracht heeft het niet installeren van rookmelders ook nog geen invloed op de behandeling van een eventuele schade. Op de site van Raadhoven vind je ook informatie over de rookmelders.
Op deze site vind je alles over rookmelders.