Hulp bij juridische kwesties
Onze juristen houden zich dagelijks bezig op het snijvlak van zorg en ondernemen. Met een brede juridische benadering, gericht op juridische vraagstukken van medici.
Zij zorgen er onder andere voor dat afspraken goed juridisch worden vastgelegd. Ook beoordelen zij contracten en wijzen daarbij op aandachtspunten en knelpunten. Daarnaast staan ze jou bij in situaties, waarbij je rechtshulp nodig hebt. Denk aan een conflict, een tuchtklacht of een ontevreden klant.
Rechtsbijstand
Of het nu gaat om een tuchtklacht, een claim van een ontevreden patiënt of een verschil van mening over de uitleg van een contractuele bepaling, conflicten komen dagelijks voor. Onze juristen helpen bij een dergelijk conflict met eerstelijns rechtsbijstand en kijken of je rechtsbijstand kunt verkrijgen van jouw aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekeraar.
In andere gevallen begeleiden onze juristen je intensiever en bepalen zij jouw rechtspositie en stippelen met jou een plan van aanpak uit.
Maatschapscontracten
Veel (para)medici en dierenartsen kiezen er voor om samen te werken in de vorm van een maatschap. Een maatschap is een samenwerkingsverband tussen 2 of meer personen die ieder iets inbrengen in de maatschap. De belangrijkste inbreng bij deze beroepsgroepen zal arbeid zijn, maar deze inbreng kan ook bestaan uit bijvoorbeeld het patiëntenbestand, inventaris, voorraden, onroerend goed, kapitaal etc. Het doel is om het voordeel dat uit deze gezamenlijke inbreng voortvloeit met elkaar te delen.
Lees meer
Dit voordeel kan winst of een kostenbesparing zijn. Een van de voordelen van een maatschap is de grote mate van contractsvrijheid dus dat partijen bijna geheel vrij zijn om met elkaar af te spreken wat zij willen. Een ander voordeel is dat een maatschapsovereenkomst vormvrij is en partijen voor het opstellen van een dergelijk contract niet naar een notaris hoeven. Het nadeel dat door sommige cliënten wordt ervaren is dat een maatschap een vergaande samenwerking is die soms als knellend of een soort huwelijk wordt ervaren. Echter door hierover goed advies in te winnen en een gedegen maatschapscontract op te laten stellen kan dit nadeel grotendeels worden ondervangen. Onze juristen zijn gespecialiseerd in het opstellen van dergelijke maatwerkcontracten.
Belangrijk is echter om eerst aan de hand van de situatie, wensen en bedoelingen van partijen te bekijken welke samenwerkingsvariant het meest passend is. Onze adviseurs adviseren je graag hierover.
Aansprakelijkheid
Veel (para)medici en dierenartsen maken de stap naar het ondernemerschap en gaan als ZZP’er aan de slag bij één of meerdere opdrachtgever(s). Met de opdrachtgever wordt een overeenkomst van opdracht gesloten waarin partijen nadere afspraken maken over elkaars rechten, plichten en de verdeling van de aansprakelijkheid.
Lees meer
In de praktijk kom je vaak tegen dat opdrachtgevers contracten opstellen waarin de aansprakelijkheid voor een belangrijk deel op het bordje van de ZZP’er komt te liggen. Niet in alle gevallen is dit wenselijk omdat de aan jou toebedeelde aansprakelijkheid wel passend moet zijn met de dekking op je individuele aansprakelijkheidspolis. Je wilt immers voorkomen dat jij met je privévermogen opdraait voor de schadeclaim.
Laat je daarom vooraf adviseren door één van onze adviseurs.
Personeel
Als ondernemer ben je ook werkgever. Dan krijg je te maken met arbeidsvoorwaarden, ziekteverzuim, functioneringsgesprekken en salaris. Je weet hoe belangrijk het is om personeel gezond en betrokken te houden, want dan loopt de praktijk veel beter. Maar het arbeidsrecht is soms complex en verandert voortdurend. Het is bijna onmogelijk om van alles op de hoogte zijn. Onze juristen denken graag met je mee om te komen tot praktische oplossingen. Daarbij telt niet alleen de inhoud, maar houden ze altijd rekening met de verhouding tussen werkgever en werknemers. Als het mogelijk is werken we graag samen met onze collega’s van Inzet met Zorg.
Overnames
Zodra je een praktijk gaat (ver)kopen komt er veel op je af. Wij zorgen ervoor dat de gemaakte afspraken goed worden vastgelegd doordat wij zelf een overnamecontract opstellen of door het contract van de tegenpartij zorgvuldig te beoordelen. Daarbij wordt er opgelet dat goed beschreven wordt wat er precies wordt overgenomen (denk aan de beschrijving van de bezittingen, schulden of aandelen), hoe alles is gewaardeerd, welke betalingsafspraken er gelden, welke nadere voorwaarden er worden gehanteerd. Daarnaast wordt ook goed gekeken naar de huurovereenkomsten, arbeidsovereenkomsten en andere contracten die onderdeel zijn van de overname. Tot slot beantwoorden onze juristen al jouw vragen die tijdens het overnametraject naar voren komen.
Waarnemen
Als waarnemer ga je vaak binnen een jaar meerdere contracten aan. Wij beoordelen deze contracten voor je, zowel juridisch als fiscaal en houden daarbij rekening met het grotere plaatje. Heb je ook echt meerdere opdrachtgevers? Werk je niet teveel voor één opdrachtgever?
Daarnaast helpen wij jou met vraagstukken tijdens de duur van de waarneming, zoals omgaan met aansprakelijkstellingen. Ook adviseren wij jou over vraagstukken bij beëindiging van het contract, zoals het uitleggen van relatiebedingen.
Belasting/Fiscaal
Je wilt als (para)medicus of dierenarts zoveel mogelijk met je vak bezig zijn. Belastingregels zijn een vak apart. Een vak waar je in de dagelijkse praktijk niet doorlopend mee bezig zult zijn. Op enig moment kan je echter met belastingen te maken krijgen. Bij vragen van de Belastingdienst, als je bezwaar wilt maken of als je gewoon wilt dat iemand even met je meedenkt. Waar het ook over gaat. Van een fiscaal vriendelijk fietsplan voor je medewerkers tot de btw-gevolgen van het delen van praktijkkosten. Of als je hulp wilt met je aangifte inkomstenbelasting. Onze juristen willen je graag helpen bij deze uiteenlopende fiscale vraagstukken.