Ondernemen? Meer voor mannen?
De ontwikkeling van het ondernemerschap bij mondzorgers
Voor ons als financiële raadgevers is het van belang om te weten wat er speelt in de markt. Ontwikkelingen op het gebied van ondernemerschap hebben altijd onze bijzondere aandacht.
Nu lijkt het dat ondernemen binnen de tandartswereld vooral voor mannen is. Maar is dat zo en hoe zit dat dan?
Willen vrouwen minder ondernemen?
In het najaar van 2018 hebben we vanuit de adviseursgroep voor mondzorgers een onderzoek opgezet onder onze eigen relaties. Kern van het onderzoek is de vraag of vrouwen inderdaad minder willen ondernemen. Gaat er een gat ontstaan omdat er praktijken te koop (komen te) staan en dat er geen kopers zijn? En wat is onze rol in dit proces? Wat kunnen wij doen om te helpen, te ondersteunen en of te faciliteren? De kansen zijn groot, waarom springen de (startende) vrouwelijke tandartsen niet in het gat?
Eerder onderzoek
Uit eerder onderzoek blijkt dat:
- De startende tandarts steeds vaker een vrouw is.
- Deze tandarts liever parttime wil werken.
- Zij minder interesse heeft om bij een praktijkpand te wonen.
- De praktijk verkopers opvolging zoeken die de signatuur van de praktijk in stand houdt.
- Beginnende tandartsen, maar ook tandartsen die overwegen een praktijk te starten of over te nemen, behoefte hebben aan ondersteuning
Ons onderzoek
Wij hebben ons vooral gericht op:
- De motivatie bij vrouwen om een eigen praktijk te beginnen
- De obstakels die zij tegenkomen
Alle vrouwelijke tandartsen (starters, waarnemers, loondiensters en praktijkhouders) in ons bestand hebben een verzoek gekregen om mee te doen aan dit onderzoek.
Geweldige respons, bedankt!
Maar liefst 25% van de aangeschreven professionals heeft de enquête ingevuld. Dat is een uitzonderlijk goed resultaat. Het geeft aan dat het onderwerp leeft bij deze beroepsgroep.
Obstakels
Voor veel waarnemende tandartsen is het volgen van de wet- en regelgeving een relatief groot obstakel (72%). Voor de praktijk houdende tandartsen ligt dit iets lager. Beide groepen ervaren de balans tussen werk en privé als lastig.
De verwachtingen en angsten van starters sluiten aan bij de werkelijkheid van het ondernemen. De punten waar ze denken tegen aan te lopen en de drijfveren die zij aankaarten liggen namelijk in lijn met de ervaringen van praktijkeigenaren.
Maar we willen wel!
De grootste drijfveer om een eigen praktijk te beginnen is bij starters en al ondernemende tandartsen gelijk; de vrijheid van het naar eigen inzicht kunnen handelen, de onafhankelijkheid, de flexibiliteit en de ambitie om de praktijk te laten floreren en groeien.
Of de vrouwelijke tandarts wil ondernemen? Uit het onderzoek blijkt van wel. De resultaten laten zien dat 54% van de respondenten nu of in de toekomst een praktijk wil overnemen of starten.
Behoefte aan hulp
De juiste informatie bij praktijkovername blijkt essentieel en onmisbaar. Gelukkig is daarop te anticiperen.
Er is een grote behoefte aan voorlichting en begeleiding. De ondersteuning die de waarnemende tandartsen nodig denken te hebben na overname sluit ook aan bij de mening van hen die al een praktijk hebben.
En jij?
Ben je zelf startende tandarts of draai je al een tijdje mee en overweeg je een praktijk te starten? Kortom, heb je verdere ambities als ondernemer? Laat je dan eerst goed informeren. De obstakels die je nu weerhouden zijn misschien wel makkelijker te overwinnen dan je denkt. Heb je misschien vragen, hulp nodig of wil je meer informatie over het ondernemen in de medische sector? Wij helpen. Zorg dat je weet waar je nee tegen zegt! Bel gerust.