Raadgevers Kuijkhoven
uw adviseur voor ondernemen met zorg

Ketenvorming in Veterinair Nederland is hot!

Over ‘haastige spoed’, zin en onzin van overgenomen worden

Veel veranderingen snel achter elkaar

Veterinair Nederland verandert snel. De recente veranderingen komen wat je noemt héél snel. Onlangs schreef ik nog over toenemende concurrentie van onder andere de in-store dierenartspraktijken (Tijdschrift voor Diergeneeskunde 8, aug 2015). Terwijl deze trend zich doorzet landden ketenvormers in Nederland.

Zoals vorige maand bleek op de druk bezochte bijeenkomst van Dactari (er waren ruim 400 dierenartsen) is ketenvorming in Nederland helemaal hot. Er zijn inmiddels vier spelers op de markt: CVS (Brits), Evidensia (Zweeds), Dierenartsen Groep Nederland (Nederlands) en AniCura (Zweeds).

Vragen van ondernemers

kitten-569873_640

Dierenarts ondernemers

Mijn collega-praktijkadviseurs Robert Meijer en Philip Jaspers en ik krijgen inmiddels uiteenlopende adviesvragen van dierenartsen in het kader van ketenvorming. Binnen Raadgevers hebben wij de ketenvorming in de tandartsen- en apothekersmarkt al van dichtbij meegemaakt. We kennen het klappen van de zweep! Er zijn voorbeelden van succes, gematigd succes en falen bekend. Het tegenhouden van deze ontwikkeling is geen optie, kansen zien en daarop inspelen is het devies.

Een selectie uit vragen die gesteld worden:
Zijn de ketens zo zaligmakend als het lijkt? Is het überhaupt zinvol om je praktijk (nu) over te laten nemen? Wat is dan wél het juiste moment? Je verkoopt je praktijk maar één keer, is dit een goede c.q. de beste aanbieding? Wat gebeurt er als de met de keten afgesproken scenario’s anders blijken te lopen? Er lijken alleen maar voordelen aan te zitten; waar zit het addertje?

Met deze vragen in het achterhoofd blijkt dat er veel meer gaat spelen dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Het is financieel en juridisch complex, er spelen veel zaken gelijktijdig, er wordt doorgaans tijdsdruk gecreëerd en het is een duidelijk andere werkwijze van koop en verkoop dan tot nog toe in veterinair Nederland gebruikelijk is.

Financieel en juridisch

dierenarts vierkant

Eigen visie, eigen keuze…

De meeste praktijkovernames werden in het verleden uitgevoerd op basis van een activa-passiva transactie (eenmanszaak). De overnamesom is de optelsom van goodwill, inventaris en goederen en de voorraad, soms aangevuld met de overname van een pand. Afrekenen gebeurt in de regel ineens.
De ketens leggen een zogenaamde EBITDA bieding neer, geflankeerd door een meewerk-constructie. Om deze bieding op waarde te kunnen schatten is het oog van een deskundige een must.

Eigen visie, eigen keuze

Elke dierenartsondernemer zal voor zichzelf moeten bepalen of een overname door, en gaan werken voor een keten bij hem of haar past. Dat dit geen eenvoudige keuze zal zijn, geldt voor de meesten. Wij – Peter, Robert en Philip – staan klaar om je hier bij te helpen. Wij hebben veel kennis van de dierenartsenwereld en jarenlange ervaring op het gebied van overnames, aan- en verkoop van praktijken, fusies, financieringen, persoonlijke financiële planning en juridische vastlegging. Wij adviseren en begeleiden je om tot de voor jou en jouw praktijk beste keuze te komen.

Dit artikel is een samenvatting van een whitepaper over dit onderwerp. Je kunt hier het hele artikel lezen.

9 maart 2016
drs. Peter van Brakel, praktijkadviseur

pvanbrakel@raadgevers.nl
pjaspers@raadgevers.nl
rmeijer@raadgevers.nl

Auteur : Peter van Brakel

Peter van Brakel

Financieel advies voor dierenartsen en andere medisch ondernemers10 Starterstip

Bij Raadgevers Kuijkhoven adviseren we medische ondernemers al meer dan 40 jaar bij de uitoefening van hun vak. Goed advies is gewoon broodnodig.
Download PDF
Laatste nieuws
 •  

  Feminisering binnen de diergeneeskunde en de invloed hiervan op ondernemerschap

  In een eerder artikel ( 18 maart j.l.) heeft u kunnen lezen over onze stagiaire Ilonka Wahl. Inmiddels heeft zij het onderzoek voor haar master afgerond. In dit artikel leest u een samenvatting van haar bevindingen. Het gehele artikel kunt u via deze pagina inzien of downloaden.

  Lees Meer...

 •  

  Onbezorgd op vakantie

  Onbezorgd op vakantie gaan begint natuurlijk met een topbestemming. Dat is op zich al een hele klus. Maar heeft u uw vakantieplekje gekozen dan is het ook tijd om even na te denken over de bescherming van uw vakantieplezier met een reisverzekering.Veel van onze klanten hebben al een doorlopende reisverzekering. Maar voor wie ( nog ) niet goed verzekerd is vindt u hier wat tips.

  Lees Meer...

 •  

  Sparen? Beleggen? Begin eerst eens met geld opzij zetten

  Als wij praten met jonge cliënten over het opbouwen van vermogen leggen wij altijd uit dat het in de eerste jaren niet uitmaakt wat je doet (sparen, beleggen of aflossen), maar juist dát je wat doet en dat het stelselmatig wordt gedaan.

  Lees Meer...

Gratis kennismakingsgesprek Contact