Ketens dierenklinieken hebben tegenspoed
CVS geeft winstwaarschuwing
Afgelopen week publiceerde de CVS groep een winstwaarschuwing. Het resulteerde in een 38% lagere koers van het aandeel op de Londense beurs.
Twee problemen
De redenen voor de winstwaarschuwing zijn tweeledig.
Reden een is de naar verwachting stagnerende winst in Groot-Brittannië vanwege toenemende loonkosten. Deze kosten nemen toe door blijvende schaarste aan dierenartsen en paraveterinairen. Dit wordt versterkt doordat er veel buitenlandse dierenartsen in Groot-Brittannië zijn die onrustig worden vanwege de onvoorspelbare gevolgen van de Brexit.
Ten tweede worden de tegenvallende return-on-investments in Nederland benoemd. In het persbericht dat door CVS is uitgebracht trekt men de conclusie dat de gehanteerde factor – die leidt tot (nu is gebleken te hoge) overnamesommen – geëvalueerd zal worden.
Andere ketens
Evidensia verwachtte eind 2018 (een) nieuwe investeerder(s) te vinden. De zittende investeerders willen namelijk hun return on investment, waardoor nieuwe investeerders nodig zijn. Het is Evidensia tot op heden niet gelukt om de beoogde investeerder voor zich te winnen. Blijkbaar is de winstverwachting lager dan de potentiële investeerder(s) verwacht. Dit past in de lijn van de bij CVS geschetste ontwikkelingen voor het Britse onderdeel van Evidensia, IVC. Het ligt voor de hand dat IVC in meer of mindere mate dezelfde effecten van personeelstekort en Brexit-stress ondervindt.
Anicura heeft in 2018 een nieuwe investeerder gevonden in Mars, het moederbedrijf van onder andere Royal Canin. Anicura is ook de keten zonder belangen in Groot-Brittannië, waardoor deze momenteel het meest stabiel lijkt.
Gevolgen
Wat dit betekent voor de Nederlandse markt is vooralsnog even afwachten. Het kan betekenen dat investeringen van CVS in nieuwe praktijken tijdelijk stoppen. Of Evidensia evenveel nadeel van de Engelse onrust en het niet vinden van een herinvesteerder ondervindt, moet nog blijken. Mijn indruk is dat Anicura rustig op de ingeslagen weg zal voortgaan.
Effecten op de werkvloer
Nu de winst tekort schiet wordt er – zoals nu door CVS – aan de kosten gesleuteld. Als dat niet voldoende is, moeten de prijzen van diensten en producten stijgen om de omzet te kunnen verhogen.
Ik ben benieuwd of deze trend van economische- en prestatiedruk leidt tot druk op advies en verkoop en daarmee tot mogelijke aantasting van autonomie en klinische vrijheid van de dierenartsen en paraveterinairen. Een vergelijkbare ontwikkeling – sturing op economische motieven prevaleert boven medisch-inhoudelijke motieven – hebben wij (Raadgevers) gezien bij sommige tandartsketens.
Goed nieuws voor de onafhankelijke dierenarts
Mocht het in Nederland ook leiden tot een prijsstijging, dan hebben de meer dan 80% onafhankelijke Nederlandse dierenartsen/praktijkeigenaren daar profijt van. Die euro’s komen in hun eigen zak en niet bij investeerders.
Positie bepalen?
Wilt u uw eigen positie als dierenarts in deze turbulente tijd bepalen dan kunt u vanzelfsprekend contact met mij of met een van mijn collega’s opnemen.