Raadgevers Kuijkhoven
uw adviseur voor ondernemen met zorg

arbeidsongeschiktheidBergbeklimmen zonder zekering

Haal jij de top zonder kleerscheuren?

Arbeidsongeschiktheid. Je denkt er liever niet aan. Je gelooft dat jou niets kan gebeuren. Je bent jong en fit. Ongelukken en psychische klachten gebeuren altijd bij een ander. Het is heel menselijk om zo te denken, maar ook onverstandig.

Het kan ook jou overkomen

Je bent net lekker bezig als zelfstandig tandarts en je hebt het goed voor elkaar. Even op vakantie om wat stoom af te blazen en dan raak je plotseling betrokken bij een ski-ongeluk. Het gevolg? Blijvend functieverlies van je vingers. Dan staat je leven op zijn kop. Je hebt al die jaren voor niets geïnvesteerd in je studie tandheelkunde.

Uit cijfers van Movir – de grootste arbeidsongeschiktheidsverzekeraar voor tandartsen – blijkt dat 1 op de 16 verzekerde tandartsen onder de 40 jaar zich jaarlijks arbeidsongeschikt meldt. Fysieke klachten zijn de belangrijkste oorzaak voor arbeidsongeschiktheid. Maar tandartsen ervaren ook stress: maar liefst 1 op de 3 tandartsen heeft een verhoogd stressniveau

Eric Wegerif: Gedurende de 25 jaar als adviseur bij RK voor tandartsen heb ik gezien wat het doet met medici die van de ene op de andere dag niet alleen ziek worden, maar ook hun inkomen verliezen. Alles wat je zo zorgvuldig hebt opgebouwd valt ineens onder je vandaan. Wat moet je dan zonder vangnet.

Maar een AOV is zo duur

Dit hoeft niet zo te zijn. Natuurlijk kost een AOV geld en hopelijk betaal je je hele leven lang premie zonder ooit een uitkering te krijgen. Maar je kunt de kosten wel beperken door slim te kijken naar je huidige situatie. Wat heb je minimaal nodig om te leven zoals jij wilt?  Heb je een hypotheek? Heb je eigen vermogen? Heb je kinderen? Allemaal factoren die een rol spelen, waardoor je in het begin misschien helemaal niet zoveel hoeft te verzekeren.

O ja, de Belastingdienst betaalt mee.

En de Overheid dan?

Als zelfstandige ondernemer moet je zelf voor je inkomen zorgen als je ziek of arbeidsongeschikt wordt. De Overheid biedt hiervoor geen voorzieningen, behalve voor zwangere zelfstandigen. Maar dat is natuurlijk geen ziekte. Pas vanaf de AOW-leeftijd kun je je weer bij de overheid melden. Kortom, er is op dit moment geen vangnet voor zelfstandigen.

Wel is er genoeg politieke discussie over een voorziening voor ZZP’ers, maar als dit lijkt op de in 2004 afgeschafte Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ), dan wordt het een armoedige en dure, verplichte verzekering.

Heeft een AOV verder nog nut?

Het grappige is dat je liever geen uitkering wilt krijgen en dat verzekeraars liever geen uitkering willen betalen. Je hebt dus hetzelfde belang: niet arbeidsongeschikt worden! Hier proberen veel verzekeraars op een positieve manier bij te helpen met preventieve programma’s en snelle hulp bij re-integratie. Je kunt dan denken aan aanpassing van een werkplek, een training om de balans tussen werk en privé goed te houden, of een coaching om het moederschap en werk te combineren.

Het gezamenlijke doel is om jou fit, gemotiveerd en met plezier aan het werk te houden.

Is een AOV ook wat voor mij?

Ja. Maar hoe die AOV eruit ziet is vraag 2. En daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Daarom maken wij samen met jou een inventarisatie van je wensen en de risico en zoeken daar een passende AOV bij. Die is voor iedereen net even anders.

Overigens is bergbeklimmen zonder zekering vaak niet verzekerd op een AOV.

Vragen?

Mail naar nvannispen@raadgevers.nl of bel 06 532 234 94

Auteur : Nanette van Nispen

Nanette van Nispen

Financieel adviseur voor startende tandartsen en huisartsen10 Starterstip

Bij Raadgevers Kuijkhoven adviseren we medische ondernemers al meer dan 40 jaar bij de uitoefening van hun vak. Goed advies is gewoon broodnodig.
Download PDF
Laatste nieuws
 •  

  Feminisering binnen de diergeneeskunde en de invloed hiervan op ondernemerschap

  In een eerder artikel ( 18 maart j.l.) heeft u kunnen lezen over onze stagiaire Ilonka Wahl. Inmiddels heeft zij het onderzoek voor haar master afgerond. In dit artikel leest u een samenvatting van haar bevindingen. Het gehele artikel kunt u via deze pagina inzien of downloaden.

  Lees Meer...

 •  

  Onbezorgd op vakantie

  Onbezorgd op vakantie gaan begint natuurlijk met een topbestemming. Dat is op zich al een hele klus. Maar heeft u uw vakantieplekje gekozen dan is het ook tijd om even na te denken over de bescherming van uw vakantieplezier met een reisverzekering.Veel van onze klanten hebben al een doorlopende reisverzekering. Maar voor wie ( nog ) niet goed verzekerd is vindt u hier wat tips.

  Lees Meer...

 •  

  Sparen? Beleggen? Begin eerst eens met geld opzij zetten

  Als wij praten met jonge cliënten over het opbouwen van vermogen leggen wij altijd uit dat het in de eerste jaren niet uitmaakt wat je doet (sparen, beleggen of aflossen), maar juist dát je wat doet en dat het stelselmatig wordt gedaan.

  Lees Meer...

Gratis kennismakingsgesprek Contact