Raadgevers Kuijkhoven
uw adviseur voor ondernemen met zorg

Dossier DBA

Verantwoordelijkheden opdrachtnemer en opdrachtgever

Opdrachtgevers en opdrachtnemers willen graag weten hoe het zit met de arbeidsrelatie die ze met elkaar aangaan. Sinds 1 mei 2016 moeten beide partijen werken met de modelovereenkomst. In de artikelen op deze pagina leest u wat wij zoal over dit onderwerp publiceren of wat er aan nieuws is.

Tot 1 juli 2018 geen boetes en naheffingen

5 juni 2017DBA

Handhaving van de wet DBA was al uitgesteld tot 1 januari 2018, nu heeft de staatssecretaris de handhaving met nog een half jaar opgeschort tot 1 juli 2018. Wiebes laat de mogelijkheid hiermee open dat het nieuwe kabinet misschien wijzigingen in het zzp-beleid wil doorvoeren.

Uitstel DBA tot minstens 2018

November 2016

uitstel DBADe wet kent te veel knelpunten en wordt in ieder geval tot 2018 uitgesteld. Wiebes kreeg veel klachten vanuit de Tweede Kamer en ondernemersorganisaties.

De knelpunten van de wet zullen het komende jaar, of daarna als er meer tijd nodig is, worden opgelost. Aangezien de handhaving wordt stilgelegd, zal de Belastingdienst voorlopig nog geen boetes opleggen.

Stand van zaken september 2016

Meldpunt DBA modelcontracten bij de belastingdienst

Op 16 september maakt staatssecretaris Wiebes bekend dat hij een meldpunt bij de Belastingdienst wil inrichten speciaal voor de modelcontracten. Het meldpunt moet ervoor zorgen dat eventuele knelpunten worden opgelost. Er komt ook extra capaciteit bij de Belastingdienst om de ingediende modelcontracten te beoordelen. Daarnaast werkt men aan een betere communicatie rondom de wet DBA.

Geen boetes geen naheffingen?death_to_stock_photography_weekend_work-8-of-10

Eind september meldt Wiebes dat opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die zonder kwaad in de zin de nieuwe zzp-wet hebben overtreden, niet bang hoeven zijn voor naheffing van de belastingdienst. Hij had ook al gezegd dat er geen boetes volgen.

Ondernemers vinden dat de Belastingdienst veel modelcontracten afkeurt en dat de beoordeling in veel gevallen langer duurt dan zes weken. Eind december komt een door Wiebes ingestelde commissie met een rapport. Deze commissie onderzoekt de toetsing van de modelcontracten door de Belastingdienst.

De DBA en de opdrachtnemer

De medische beroepspraktijk kent een groot aantal ondernemingen waar opdrachtnemers werken. Zowel voor deze opdrachtnemers als voor de praktijkhouders verandert er veel. Reden genoeg om de veranderingen op een rijtje te zetten.

24 mei 2016

De wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie

Aandachtspunten voor praktijkhouder en opdrachtnemer

Lees hier meer over de DBA en praktijkhouder

Meer over de DBA en opdrachtnemer

Via speciale online uitzendingen van de belastingdienst kunt u meer te weten komen over het werken met modelovereenkomsten. Gedurende een uur kunt u luisteren naar deskundigen van de belastingdienst die alles vertellen over de nieuwe regeling en vragen beantwoorden.

24 april 2016

Webinars belastingdienst over de DBA

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties

Vanaf 1 mei 2016 treedt de nieuwe wet DBA in werking. Nieuwe overeenkomsten die worden aangegaan, kunnen op basis van de goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten op de site van de Belastingdienst worden opgesteld. Bestaande overeenkomsten op basis van de VAR mogen nog tot 1 mei 2017 gehandhaafd worden. We noemen 10 belangrijke punten in de wet DBA.

4 februari 2016

Bye Bye VAR. Hello DBA

10 belangrijke punten voor opdrachtgevers en opdrachtnemers uit de DBA, de vervanger van de Verklaring Arbeidsrelatie.

Starterstips

Bij Raadgevers Kuijkhoven adviseren we medische ondernemers al meer dan 40 jaar bij de uitoefening van hun vak. Goed advies is gewoon broodnodig.
Download PDF
Laatste nieuws
 •  

  De nieuwe zorgpremies voor 2018

  Premie is belangrijk, maar u wilt natuurlijk vooral goed verzekerd zijn. Kiest u puur op premie, dan kunt u nog wel eens duur uit zijn. Wij adviseren u om goed te letten op wat de verschillende verzekeraars u te bieden hebben. Het loont in ieder geval om te vergelijken.

  Lees Meer...

 •  

  Tijdelijke regeling aftrekbaarheid restschuld vervalt

  De overheid heeft aangekondigd dat per 1 januari 2018 de huidige regeling ‘aftrekbare rente bij restschuldfinanciering’ vervalt. Wat zijn de gevolgen voor de maandlasten?

  Lees Meer...

 •  

  Ons beleggingsbeleid in een notendop

  Het formuleren van een beleggingsbeleid is niet eenvoudig. Iedere stap in het proces moet goed zijn doordacht. Het is een iteratief proces, dat ook periodiek moet worden gereviewd. Wij realiseren dat dit voor veel beleggers ondoenlijk is. Toch is het hebben van een goed beleggingsbeleid essentieel voor een positieve beleggingservaring. Daar ligt dan ook de kracht van Beleggen met Advies. Als adviseur nemen wij voor u deze taak uit handen en formuleren en reviewen voor u het beleggingsbeleid en een daarbij passende belegging.

  Lees Meer...

Gratis kennismakingsgesprek Contact