Raadgevers Kuijkhoven
uw adviseur voor ondernemen met zorg

Pensioen is voor later!

Maar je moet er vroeg mee starten…

Veel tandartsen schuiven het onderwerp pensioen voor zich uit omdat het iets voor later is. ‘Dat komt nog wel’ hoor ik vaak als adviseur.

Geen verplicht pensioen

Als tandarts is er geen verplicht beroepspensioenfonds. Huisartsen en medisch specialisten kennen wel een dergelijk fonds. Als tandarts start je dus niet automatisch vanaf jaar 1 met het opbouwen van een pensioenpotje. Je moet hier dus zelf aan denken en mee beginnen.

Vroeg beginnen met pensioen omdat …

 • Meer kapitaal: hoe eerder  je begint, hoe makkelijker je een flink kapitaal voor je pensioenpot opbouwt.
 • Fiscaal aftrekbaar: de inleg voor je pensioen is vaak fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat het  inkomen waarover je belasting betaalt, wordt verlaagd met het bedrag dat je inlegt.
 • Geen vermogensrendementsheffing: het pensioenkapitaal dat bij een bank of verzekeraar is weggezet, telt niet mee voor de belasting die je moet betalen over je vermogen in box III zoals spaargeld of beleggingen.
 • Starten na één jaar: de maximale belastingaftrekbare inleg wordt berekend over je inkomen over het afgelopen jaar. Uitstel leidt snel tot beperking van je recht om met belastingaftrek pensioen op te bouwen.

Te laat met pensioen begonnen?

Zoals ik al schreef heeft vroeg beginnen met je pensioen een aantal belangrijke voordelen. Maar ben je niet meteen begonnen dan heb je de mogelijkheid om de schade in te halen. Je maakt dan gebruik van de ongebruikte jaarruimte uit voorgaande jaren, de zogenaamde inhaalruimte. Je kunt dan extra inleg voor je pensioen in aftrek brengen. Let op, met de inhaalruimte kun je maximaal 7 jaren teruggaan in de tijd. Ook mag je in dit jaar maximaal € 7.088 als inhaalruimte aanmerken.

Je hebt dus wel mogelijkheden om de schade te beperken, maar er zijn (fiscale) grenzen. En na 7 jaar is je inhaalruimte verloren.

Hoeveel pensioen bouw je op?

Je kunt een pensioenpot op verschillende manieren opbouwen. Een waarbij je rekening houdt met alle fiscale voordelen en spelregels, en een waarbij je de regie meer in eigen hand houdt. Natuurlijk kun je deze twee manieren ook combineren.

Fiscaal vriendelijk

Als je op fiscaal vriendelijke manier je pensioen opbouwt dan staat je kapitaal op een geblokkeerde rekening of verzekering bij een bank of een verzekeraar. Hieronder zie je rekenvoorbeeld:

Het verwachte rendement is niet zo heel hoog en is afhankelijk van bijvoorbeeld de rentestand. Stijgt de rente, dan stijgt het rendement en vice versa. Bedenk wel dat gedurende de tijd dat je inlegt, de inleg fiscaal aftrekbaar is. Het effectieve rendement ligt dus hoger.

Eigen regie

Natuurlijk kun je ook pensioen opbouwen zonder dat je rekening hoeft te houden met allerlei fiscale regeltjes. Je mist dan weliswaar de belastingaftrek, maar bent vrij om in te leggen wat je wilt, waar je het geld aan besteedt en wanneer je het besteedt.

Geld op een gewone spaarrekening zetten is dan een mogelijkheid, maar dat levert niet zo veel op. Omdat pensioen iets voor later is en je dus veel tijd hebt, is beleggen een goed alternatief. Bij goed beheer is de kans op hoger rendement groter dan bij een spaarrekening.

Wanneer je kiest voor beleggen heb je verschillende keuzes: zelf beleggen, beheerd beleggen of zelf  beleggen met advies.

Pensioen opbouw met Raadgevers Kuijkhoven

Wil je fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen? Wij zijn op de hoogte van fiscale regels, kunnen uitrekenen hoeveel je fiscaal aantrekkelijk kunt opbouwen en geven advies over waar je je geblokkeerde rekening of verzekering het best kunt onderbrengen.

Wil je meer in control zijn en bijvoorbeeld beleggen, maar vind je dit ingewikkeld en spannend? Dan is beleggen met advies wat voor je. Je belegt dat met onze hulp in door ons samengestelde fondsen die wij goed in de gaten houden. Of je nu veel of weinig risico wilt nemen, ook voor jou is er een passend fonds.

Starten met je pensioen

Wil je vrijblijvend afspreken om te kijken wat voor jou een goede manier is om pensioen op te bouwen? Wacht dan niet langer en neem dan contact met ons. Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het is.

Bel 030-2525400 of mail naar alexander@raadgevers.nl

Auteur : Alexander Ahlers

Alexander Ahlers

Financieel adviseur voor mondzorg professionals10 Starterstip

Bij Raadgevers Kuijkhoven adviseren we medische ondernemers al meer dan 40 jaar bij de uitoefening van hun vak. Goed advies is gewoon broodnodig.
Download PDF
Laatste nieuws
 •  

  Compensatieregeling zwangerschaps- en bevallingsuitkering

  Vanwege een wijziging in de Wazo in mei 2005, verviel de zwangerschap,- en bevallingsuitkering voor de vrouwelijke zelfstandige. Vanaf juni 2008 kregen zij opnieuw recht op een uitkering vanuit de ZEZ. De vrouwen in de periode tussen mei 2005 en juni 2008 konden dus geen aanspraak doen op een zwangerschapsuitkering. Minister Koolmees heeft daarvoor de compensatieregeling in het leven geroepen.

  Lees Meer...

 •  

  Veranderingen in de wet geboorteverlof op til

  In februari heeft de Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees een wetsvoorstel gepresenteerd waarin de partner recht krijgt op meer verlof bij de geboorte van een baby. Nu krijgen partners na de geboorte nog 2 dagen betaald verlof, maar vanaf volgend jaar is het de bedoeling dat de partner een hele week verlof krijgt.

  Lees Meer...

 •  

  DBA tot 1 januari 2020 in de ijskast

  De wet die een einde moest maken aan schijnzelfstandigheid wordt tot 2020 in de ijskast gezet. Daarna moet nieuwe wetgeving klaar zijn. Dat schrijven minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Snel (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. De handhaving van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) was eerder al opgeschort tot 1 juli van dit jaar.

  Lees Meer...

Gratis kennismakingsgesprek Contact