Jawel, eigen ondernemerschap
Met enige regelmaat komen dierenartsen negatief in het nieuws, vooral vanwege de vermeend te hoge prijzen voor behandelingen. Helaas wordt er weinig gezegd over hun strijd tegen ziektes zoals Blauwtong of de hoge werkdruk waarmee zij te maken hebben. Als gevolg van de situatie in de dagelijkse praktijk zoeken dierenartsen vaak (professionele) begeleiding om hun doelen opnieuw te stellen, strategieën te ontwikkelen en weer slagvaardig aan de tafel te staan.
Ketens
De overnamegolf door buitenlandse investeerders is ondertussen grotendeels afgenomen. Hoewel er nog steeds praktijken worden overgenomen, staat het huidige aantal in schril contrast met voorgaande jaren. Door het feit dat de ketens moeite hebben om dierenartsen vast te houden, of tijdelijke contracten niet verlengen, ontstaat er veel personeelsverloop. Ik vermoed dat hier een verdere kostenbeperking achter schuilt, zodat de keten met een flitsende winstgevendheid aantrekkelijker wordt voor een nieuwe investeerder of koper.
Bedreiging of kans
Er is een steeds groter wordende groep dierenartsen die zich niet meer senang voelt in hun huidige werkomgeving. De hoge werkdruk, stijgende prijzen en het gebrek aan waardering zorgen ervoor dat sommigen opgebrand de praktijk verlaten, en soms zelfs het vak helemaal de rug toekeren. Anderen zien deze moeilijke omstandigheden juist als een kans om het anders en beter te doen. Daardoor kiezen ze (weer) voor zelfstandigheid, hetzij als zzp’er, hetzij als praktijkeigenaar. Ze nemen een praktijk over van een collega of bouwen hun eigen praktijk vanaf de grond op.
Pak de koe bij de horens
Wij spreken regelmatig dierenartsen die veranderingen willen en vooral worstelen met alle bijkomende randzaken. In zulke situaties zie je vaak de mogelijkheden niet meer. Samen met mijn collega’s zijn wij vaak in de gelegenheid om te helpen en begeleiden en zo zetten we dan samen de boel weer op de rails. Zo keert ook het werkplezier weer terug