Hoe gaat de Belastingdienst in 2025 handhaven op schijnzelfstandigheid?
De Belastingdienst heeft beschreven hoe de handhaving op schijnzelfstandigheid eruit gaat zien. In het handhavingsplan laten zij er geen misverstand over bestaan: ‘Een boekenonderzoek kan volgen als het beeld ontstaat dat mogelijk ten onrechte buiten dienstbetrekking wordt gewerkt’.
Het positieve nieuws is dat er besloten is om in 2025 nog geen verzuim- en vergrijpboetes op te leggen. Tot zover het positieve nieuws. Wie blijft afwachten, moet er rekening mee houden dat de Belastingdienst een boekenonderzoek kan instellen, waar een naheffing uit kan volgen.
Leuker kunnen we het niet maken.
Bereid je voor op handhaving
De Belastingdienst gaat in 2025 in gesprek met geselecteerde opdrachtgevers, bijvoorbeeld praktijkhouders. Dit gesprek zal gaan over de inhuur van zelfstandigen en extern personeel, al dan niet na vooraf opgevraagde informatie. Dit wordt een ‘ bedrijfsbezoek’ genoemd. Na zo’n bedrijfsbezoek maakt de Belastingdienst een inschatting of er kan worden volstaan met een waarschuwing, of dat er in de praktijk een groot risico bestaat dat je met schijnzelfstandigen werkt.
Er wordt van je verwacht dat je goed hebt nagedacht over deze wetgeving en dat je zelf gecontroleerd hebt of je feitelijk in overeenstemming werkt met een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst van opdracht.
Als je je best hebt gedaan en er na afloop van het bedrijfsbezoek alleen nog het vermoeden is dat je de wet niet goed toepast, zal het waarschijnlijk bij een waarschuwing blijven (foei!). De Belastingdienst schrijft dat er bij de handhaving ruimte is voor maatwerk en de ‘menselijke maat’.
In 2025 nog geen boetes
Nieuw is dat bij een naheffing in 2025 geen verzuimboetes worden opgelegd. Bij vastgestelde schijnzelfstandigheid betaal je in 2025 dus alleen de niet-afgedragen loonheffingen en de belastingrente (7,5 %!). Al snel een fors bedrag, nog los van alle andere arbeidsrechtelijke gevolgen die hier direct mee samenhangen. Vanaf 2026 zullen de normale regels voor fiscale handhaving weer gelden. Deze naheffingen gaan echter niet verder terug dan 1 januari 2025.
Modelovereenkomsten blijven geldig tot eind 2029
Je kunt tot eind 2029 van de modelovereenkomsten van de Belastingdienst gebruik blijven maken. Wij adviseren om dat te doen en je strikt te houden aan de afspraken in die overeenkomst en vooral ook ‘je best te doen’. Meer kun je redelijkerwijs niet van iemand verwachten… Toch?
Wij kunnen je helpen om je goed voor te bereiden op een controle. In situaties waar je desondanks sterke twijfel blijft houden of je aan de wet voldoet, kun je er voor kiezen om dit vooraf af te stemmen, daar heeft Belastingdienst een nieuwe procedure voor ingericht.
Weet jij al wat je de Belastingdienst gaat vertellen bij een bedrijfsbezoek?