Dierenarts in turbulente tijd
Terwijl voor velen de vakantieperiode nadert is het druk in ondernemend veterinair Nederland. Druk met stikstof, druk met het vinden van de schaarse dierenartsen, druk met een toenemend aantal ZZP’ers, druk met veterinair handelen…. Druk druk druk dus. Tijd ook om de broodnodige vakantie waar mogelijk zo te plannen dat je echt even tijd hebt om bij te tanken. Overbelasting ligt op de loer, dus pas goed op jezelf als ondernemer, en zeker ook op je medewerkers.
Praktijkovernames, nieuwe initiatieven
Ik ervaar iets minder drukte rond ketenvorming, maar er zijn nog steeds overnames gaande. Ook zijn er ook nog steeds behoorlijk wat associaties en nieuwe ondernemersinitiatieven. Het starten van een geheel nieuwe dierenartspraktijk of vrije vestiging zoals dat heet, of het opstarten van ambulante dienstverlening.
Recentelijk is er weer de cursus The Sky is the Limit geweest. Een samenwerking tussen Raadgevers, Digiredo en van Lanschot, om jonge ondernemers voor te bereiden op maatschaps-lidmaatschap, eigen baas zijn of ZZP’erschap. Er zijn nog steeds jonge dierenartsen die mee willen delen in het ondernemerschap.
Pittige tijden
Ondanks de pittige tijden die het zijn voor veterinairen – ik noemde stikstof en personeelsschaarste – is er aan veterinair werk geen gebrek. De post-corona, of wellicht pre derde corona golf, zorgt voor veel nieuwe puppy’s en kittens en die blijven de komende jaren zorg nodig hebben. Het is dan ook belangrijk om aandacht te houden voor een goede werk-privé balans.
Startende dierenartsen
Essentieel voor de continuïteit van het aantal practici is het goed laten landen van de jonge afgestudeerden in de praktijk. Daar zijn al mooie initiatieven voor bedacht, maar het kan nog beter. Er wordt maar een beperkt aantal per jaar afgeleverd (een belangrijk deel verdwijnt naar consultancy, NVWA, farmacie etc.). De afgestudeerden die wel gaan werken in de praktijk willen graag parttime aan de slag en zijn soms angstig (al dan niet aangepraat) als het gaat om diensten en andere elementen die het werk als zwaar kunnen bestempelen.
Begeleiding, inkaderen en aansluiten bij de capaciteiten en wensen is van belang. En inderdaad, men werkt tegenwoordig niet meer als, pak ‘m beet 30 jaar geleden, 24/7. Ook de beloning van medewerkers is daaraan verbonden. Hogere personeelskosten vertaalt zich ook in hogere prijzen voor de diensten. Dat is niet fijn voor de consument, maar wel noodzakelijk om veterinaire diensten te kunnen blijven aanbieden.
Doorgroeiende dierenartsen
Als je eenmaal een schaarse dierenarts hebt gevonden die ook nog eens past in je team, dan wil je die koesteren. Niet alleen omdat hij of zij (veel) omzet maakt, maar ook om ervoor te zorgen dat zij zich kunnen ontwikkelen, zodat er mogelijk een potentiële collega-ondernemer ontstaat. Lange termijn visie is daarbij geboden, evenals de ideeën die je samen met deze nieuwe collega-dierenarts moet vormgeven. Vaak weet een (jonge) dierenarts nog niet of en zo ja wanneer ondernemerschap iets voor hem/haar is. Het samen bespreekbaar maken en samen werken aan skills die daarvoor nodig zijn kan werken! In alle hectiek en waan van de dag dus af en toe even over je horizon heen kijken en op tijd je koers bepalen.
Werken aan je praktijk
Vind je het leuk en belangrijk om (met je collega’s) structureel na te denken over het breder ontwikkelen van de aanwezige talenten in je praktijk? Geloof je dat een competente vennoot meer kwaliteiten heeft dan alleen veterinaire skills? En dat het slim kan zijn om over dit soort onderwerpen externe input op te zoeken?
Wil je anders gezegd graag strategisch en systematisch werken aan de toekomst van je praktijk, terwijl je tegelijkertijd een nieuwe generatie bevlogen en gelukkige veterinaire ondernemers traint? Ga dan eens het gesprek met Raadgevers aan. Wij hebben over deze onderwerpen een uitgesproken visie, en kunnen je helpen met het vormgeven van een voorwaarts gerichte praktijk, waarin inhoudelijk gedreven ondernemerschap centraal staat.