Raadgevers Kuijkhoven
uw adviseur voor ondernemen met zorg

robbie wijzendVeranderingen in uw belastingzaken

Robbie informeert u

Het team van Robbie Kompleet heeft naar aanleiding van o.a. Prinsjesdag een aantal veranderingen geïnventariseerd. Robbie Kompleet ziet toe op de verdere ontzorging van medici. Dan moet u denken aan bijvoorbeeld de belasting aangifte, ondernemerschap, de administratie e.d.

Robbie wil u informeren over:

Het prinsjesdageffect

De derde dinsdag van September 2016 presenteerde de regering de miljoenennota en het belastingplan voor 2017. Dit is wat Robbie vindt dat u moet weten:

 1. Wijzigingen heffingskortingen;
  de laagste inkomens krijgen een iets hogere korting; hogere inkomens worden verder in heffingskorting beperkt.
 2. Heeft u een BV? Binnen de vennootschapsbelasting (Vpb) – wat o.a. B.V.’s verschuldigd zijn – gaat een tarief van 20% gelden tot een winst van € 250.000. Dat is nu € 200.000. In 2018 en verder wordt deze grens opgetrokken naar € 350.000. Boven deze grens is het tarief 25%.
 3. Per 2018 zijn scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. Hiervoor in de plaats komt wel een nieuw systeem, los van het belastingsysteem.

Veranderingen in Box 3 (sparen en beleggen)

Wat gaat er veranderen?

Tot 2017 was de vermogensheffing voor iedereen gelijk. Nu komen er veschillende categorieën waarin vermogen wordt ondergebracht. Dat is gunstig voor kleinere spaarders en beleggers. Heeft u meer vermogen dan gaat u meer belasting betalen (zie tabel).

prinsjes-dag-en-robbie-tabel-1

Wat betekent dit in de praktijk?

Grofweg gaat iedereen met een vermogen tot ± € 325.000 er in de nieuwe situatie op vooruit. In de tabel hieronder ziet u hoe uw grondslag sparen en beleggen vanaf 2017 wordt berekend.

nieuwe-tabel-schijf-groter-lettertype-nog-groter

Heeft u een fiscale partner? Dan mag u de gezamenlijke grondslag sparen en beleggen verdelen op de manier die voor u beiden het voordeligst is. U berekent ieder uw eigen voordeel en de belasting die over dat voordeel wordt betaald.

Belastingvrije spaarbedrag

Het belastingvrije spaarbedrag gaat omhoog naar € 25.000 per persoon.

Voorbeelden

Voorbeelden berekening voordeel uit grondslag sparen en beleggen
• alleenstaande met € 125.000 spaargeld
• u heeft spaargeld met uw fiscale partner en geeft ieder de helft van de grondslag op
• u heeft spaargeld met uw fiscale partner en u geeft de hele grondslag op

Meer weten?

Wilt u meer weten over uw eigen situatie? Neemt u dan gerust contact op met uw adviseur.10 Starterstip

Bij Raadgevers Kuijkhoven adviseren we medische ondernemers al meer dan 40 jaar bij de uitoefening van hun vak. Goed advies is gewoon broodnodig.
Download PDF
Laatste nieuws
 •  

  Feminisering binnen de diergeneeskunde en de invloed hiervan op ondernemerschap

  In een eerder artikel ( 18 maart j.l.) heeft u kunnen lezen over onze stagiaire Ilonka Wahl. Inmiddels heeft zij het onderzoek voor haar master afgerond. In dit artikel leest u een samenvatting van haar bevindingen. Het gehele artikel kunt u via deze pagina inzien of downloaden.

  Lees Meer...

 •  

  Onbezorgd op vakantie

  Onbezorgd op vakantie gaan begint natuurlijk met een topbestemming. Dat is op zich al een hele klus. Maar heeft u uw vakantieplekje gekozen dan is het ook tijd om even na te denken over de bescherming van uw vakantieplezier met een reisverzekering.Veel van onze klanten hebben al een doorlopende reisverzekering. Maar voor wie ( nog ) niet goed verzekerd is vindt u hier wat tips.

  Lees Meer...

 •  

  Sparen? Beleggen? Begin eerst eens met geld opzij zetten

  Als wij praten met jonge cliënten over het opbouwen van vermogen leggen wij altijd uit dat het in de eerste jaren niet uitmaakt wat je doet (sparen, beleggen of aflossen), maar juist dát je wat doet en dat het stelselmatig wordt gedaan.

  Lees Meer...

Gratis kennismakingsgesprek Contact