Raadgevers Kuijkhoven
uw adviseur voor ondernemen met zorg

robbie wijzendVeranderingen in uw belastingzaken

Robbie informeert u

Het team van Robbie Kompleet heeft naar aanleiding van o.a. Prinsjesdag een aantal veranderingen geïnventariseerd. Robbie Kompleet ziet toe op de verdere ontzorging van medici. Dan moet u denken aan bijvoorbeeld de belasting aangifte, ondernemerschap, de administratie e.d.

Robbie wil u informeren over:

Het prinsjesdageffect

De derde dinsdag van September 2016 presenteerde de regering de miljoenennota en het belastingplan voor 2017. Dit is wat Robbie vindt dat u moet weten:

 1. Wijzigingen heffingskortingen;
  de laagste inkomens krijgen een iets hogere korting; hogere inkomens worden verder in heffingskorting beperkt.
 2. Heeft u een BV? Binnen de vennootschapsbelasting (Vpb) – wat o.a. B.V.’s verschuldigd zijn – gaat een tarief van 20% gelden tot een winst van € 250.000. Dat is nu € 200.000. In 2018 en verder wordt deze grens opgetrokken naar € 350.000. Boven deze grens is het tarief 25%.
 3. Per 2018 zijn scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. Hiervoor in de plaats komt wel een nieuw systeem, los van het belastingsysteem.

Veranderingen in Box 3 (sparen en beleggen)

Wat gaat er veranderen?

Tot 2017 was de vermogensheffing voor iedereen gelijk. Nu komen er veschillende categorieën waarin vermogen wordt ondergebracht. Dat is gunstig voor kleinere spaarders en beleggers. Heeft u meer vermogen dan gaat u meer belasting betalen (zie tabel).

prinsjes-dag-en-robbie-tabel-1

Wat betekent dit in de praktijk?

Grofweg gaat iedereen met een vermogen tot ± € 325.000 er in de nieuwe situatie op vooruit. In de tabel hieronder ziet u hoe uw grondslag sparen en beleggen vanaf 2017 wordt berekend.

nieuwe-tabel-schijf-groter-lettertype-nog-groter

Heeft u een fiscale partner? Dan mag u de gezamenlijke grondslag sparen en beleggen verdelen op de manier die voor u beiden het voordeligst is. U berekent ieder uw eigen voordeel en de belasting die over dat voordeel wordt betaald.

Belastingvrije spaarbedrag

Het belastingvrije spaarbedrag gaat omhoog naar € 25.000 per persoon.

Voorbeelden

Voorbeelden berekening voordeel uit grondslag sparen en beleggen
• alleenstaande met € 125.000 spaargeld
• u heeft spaargeld met uw fiscale partner en geeft ieder de helft van de grondslag op
• u heeft spaargeld met uw fiscale partner en u geeft de hele grondslag op

Meer weten?

Wilt u meer weten over uw eigen situatie? Neemt u dan gerust contact op met uw adviseur.10 Starterstip

Bij Raadgevers Kuijkhoven adviseren we medische ondernemers al meer dan 40 jaar bij de uitoefening van hun vak. Goed advies is gewoon broodnodig.
Download PDF
Laatste nieuws
 •  

  Compensatieregeling zwangerschaps- en bevallingsuitkering

  Vanwege een wijziging in de Wazo in mei 2005, verviel de zwangerschap,- en bevallingsuitkering voor de vrouwelijke zelfstandige. Vanaf juni 2008 kregen zij opnieuw recht op een uitkering vanuit de ZEZ. De vrouwen in de periode tussen mei 2005 en juni 2008 konden dus geen aanspraak doen op een zwangerschapsuitkering. Minister Koolmees heeft daarvoor de compensatieregeling in het leven geroepen.

  Lees Meer...

 •  

  Veranderingen in de wet geboorteverlof op til

  In februari heeft de Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees een wetsvoorstel gepresenteerd waarin de partner recht krijgt op meer verlof bij de geboorte van een baby. Nu krijgen partners na de geboorte nog 2 dagen betaald verlof, maar vanaf volgend jaar is het de bedoeling dat de partner een hele week verlof krijgt.

  Lees Meer...

 •  

  DBA tot 1 januari 2020 in de ijskast

  De wet die een einde moest maken aan schijnzelfstandigheid wordt tot 2020 in de ijskast gezet. Daarna moet nieuwe wetgeving klaar zijn. Dat schrijven minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Snel (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. De handhaving van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) was eerder al opgeschort tot 1 juli van dit jaar.

  Lees Meer...

Gratis kennismakingsgesprek Contact