Bye Bye VAR. Hello DBA
Dinsdag 2 februari jl. is de Eerste Kamer akkoord gegaan met de afschaffing van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). De VAR wordt vervangen door de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).
Verschil met VAR
De belangrijkste verandering is dat de opdrachtgever en ZZP’er samen een door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomst aan kunnen gaan. Als beide partijen in de praktijk volgens deze overeenkomst werken, wordt de ZZP’er niet gezien als werknemer en hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden.
DBA vanaf 1 mei 2016
Vanaf 1 mei 2016 treedt de nieuwe wet DBA in werking. Nieuwe overeenkomsten die worden aangegaan, kunnen op basis van de goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten op de site van de Belastingdienst worden opgesteld. Bestaande overeenkomsten op basis van de VAR mogen nog tot 1 mei 2017 gehandhaafd worden.
10 belangrijke punten in de wet DBA:
- Belangenorganisaties (van een bepaalde sector) kunnen namens opdrachtgevers én opdrachtnemers een voorbeeldovereenkomst ter goedkeuring voorleggen aan de Belastingdienst.
- Het gevolg van een goedkeuring is een vrijwaring van loonheffingen. Er is dan geen sprake van een arbeidsovereenkomst.
- De duur van deze vrijwaringstermijn zal in eerste instantie 5 jaar zijn, tenzij de wet- en regelgeving tussentijds wijzigt.
- Deze goedgekeurde overeenkomsten publiceert de Belastingdienst op haar site. Iedereen kan deze gebruiken.
- Individuele opdrachtgevers en opdrachtnemers mogen een overeenkomst ook voorleggen aan de Belastingdienst. Deze overeenkomsten kunnen (geanonimiseerd) gepubliceerd worden op het internet.
- Uit de overeenkomst is niet af te lezen of de opdrachtnemer een ondernemer is. De gevolgen voor de fiscale ondernemers-faciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling worden dus niet geregeld in de overeenkomst.
- De opdrachtgever is in het nieuwe voorstel nog steeds medeverantwoordelijk.
- De mogelijkheid om zonder een DBA-overeenkomst te werken blijft bestaan. Er is dan echter geen sprake van vrijwaring. In dit geval is een beoordeling van de feitelijke situatie nodig.
- Voordelen:
- De opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen kiezen tussen voorgelegde (sectorale) voorbeeldovereenkomsten, individuele overeenkomsten of niet aan de belastingdienst voorgelegde overeenkomsten.
- Grote opdrachtgevers kunnen vooraf zekerheid krijgen over de vrijwaring van loonheffing voor alle gecontracteerde zzp-ers.
- Nadeel:
- De vrijwaring geeft de opdrachtnemer geen zekerheid over het ondernemerschap en de fiscale ondernemersfacililteiten.
En nu?
Heb je alle ins & outs van de nieuwe wet nog niet scherp voor de bril? Geen probleem. Je kunt bij ons terecht voor vragen over de DBA en modelovereenkomsten. Binnenkort komen we hier nog uitgebreider op en vertellen we hoe wij je gaan helpen bij de omzetting van jouw VAR naar een modelovereenkomst.